Toelichting:
Per 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Door de wet krijgen burgemeesters de mogelijkheid om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Het vergroot de wettelijke mogelijkheden die gemeenten hebben in de aanpak van woonoverlast. Met de Wet aanpak woonoverlast is de Gemeentewet gewijzigd door toevoeging van artikel 151d Gemeentewet. In de Gemeente Hoeksche Waard is hiertoe alleen een bepaling opgenomen in de APV.
Het college / de burgemeester wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
Voor het melden van woonoverlast zijn er veel verschillende kanalen. Zo kunnen deze via de politie, bij ons als gemeente of via zorgpartijen binnenkomen. Er is hierdoor helaas geen absoluut en zuiver beeld van te vormen, mede omdat duiding in registraties vaak mist. Zo worden dergelijke meldingen vaak gecategoriseerd in geluidsoverlast, drugsoverlast en/of overlast van verwarde personen. Indien gewenst, zijn de cijfers van geluidsoverlast, drugsoverlast en/of overlast van verwarde personen opvraagbaar.
Tot op heden zijn er in de Hoeksche Waard (nog) geen casussen geweest waarbij de Wet aanpak Woonoverlast is gebruikt. Op dit moment zijn er wel casussen in behandeling waarbij wordt bekeken of inzet van de Wet aanpak Woonoverlast passend is. Daarbij gaat het zowel om de mogelijke door de burgemeester op te leggen maatregelen als om de houdbare juridische onderbouwing op basis van vastgelegde feiten. Er zal altijd worden gekeken of er met betrokken partners andere, minder ingrijpende, oplossingen te vinden zijn.
Zowel door politie als door onze handhavers wordt iedere melding beoordeeld en teruggekoppeld aan de melder. Op het moment dat de problematiek complex blijkt te zijn en er meer partners bij betrokken zijn, dan wordt hier vanuit de gemeente regie gepakt.
Dit is niet uit data af te leiden., dus hier kan geen concreet beeld van worden geschetst.