Enquête

De beknopte uitslag

De enquête is zo’n 90 x ingevuld.

Op de algemene vragen is vooral neutraal of slechter geantwoord. De gemeente is minder zichtbaar/ bereikbaar. Inwoner wordt niet gehoord. Groenvoorziening en openbare ruimte wordt veel minder onderhouden.

Wat mist men in de dorpen/ heel de Hoeksche Waard?

Bioscoop/theater, uitgaansgelegenheid voor jongeren, ateliers/werkplaatsen voor kunstenaars, hobbyisten en muzikanten. Buurthuizen, meer winkels. Meer groen/bomen liever dan zonneweides. Betaalbare huur/koopwoningen.

Omheinde honden uitlaatplaatsen.

Verkeersveiligheid. Vooral fietsen en wandelen worden als onveilig beschreven. Veel opmerkingen over de Scheepmakershaven, Oud Beijerland. Veel te hard rijden op Molendijk in Klaaswaal en vele andere dijken. Algemeen wordt handhaving gemist.

Speelruimte kinderen. Over het algemeen voldoende. Maar het mag wel wat spannender b.v. speelbos.

Openbaar vervoer. Vanuit Oud Beijerland, Numansdorp/Klaaswaal wel prima. Uit de andere dorpen beduidend minder. Busstation Heinenoord is koude naargeestige plek.

Honden uitlaatplaatsen. Er zijn genoeg plaatsen maar onderhoud wordt wel als minder ervaren. Ook veel opgemerkt, honden lopen te vaak los waar dat niet kan/mag. Geen handhaving!

Recreatiemogelijkheden. Voor overnachtingen matig. Fietsen redelijk maar vaak uitkijken op de dijken en landwegen. Wandelen idem. Over dijken of langs de buitenkant wandelen/fietsen zou leuker zijn. Meer vertier voor de jeugd.

Winkeltijdenbesluit. De ondernemer zou zelf mogen beslissen of hij open wil op zondag vindt 2/3 van de respondenten. De helft hoeft niet zo nodig op zondag te winkelen. Zondagsrust is erg belangrijk.

Jongeren. Niet voldoende plaats om te chillen. Zij missen vooral bioscoop/theater, toko, buurtcentrum. Ook plaats om uit te gaan onder de 18.

Woningen voor jongeren. Veel te weinig woningen en te duur.

Ouderen. Er zijn meestal voldoende voorzieningen.

Ongeveer de helft denkt in het eigen dorp te kunnen blijven als men ouder wordt. De andere helft vindt dat er te weinig seniorenwoningen zijn

2/3 weet niet goed welke regelingen er mogelijk zijn of hoe deze te vinden.

Met scootmobiel of rollator is het soms moeilijk door ongelijke stoepen en veel obstakels zoals te brede heggen of auto’s half op de stoep.

Ondernemers. Helaas erg weinig ondernemers die deze vragen beantwoord hebben. Het ondernemersloket is nog niet erg bekend.

Over de zondagsopening zijn de ondernemers neutraal.

Bedrijven zouden meer gestimuleerd kunnen worden om in de Hoeksche Waard te vestigen.

Men mist een centrale plek waar lokale ondernemers zich kunnen promoten en waar je de lokale ondernemers kan vinden.

De gemeente. De gemeente is vaak lastig te bereiken, telefonisch gaat het wel. Met openbaar vervoer erg lastig om naar gemeentehuis te gaan.

De 5 servicepunten is te weinig, elk dorp zou eigen punt moeten hebben. Eventueel een mobiel punt.

Openingstijden zijn vaak niet handig voor werkende mens.

De website is niet eenvoudig. Moeilijk om iets te vinden. Ruim de helft vindt dit.

Ter afsluiting konden er extra opmerkingen gemaakt worden. Deze variëren van meer en beter groenonderhoud, geen windmolens en zonneparken tot opmerkingen/ klachten over de herindeling en het bestuur van de Hoeksche Waard. De volledige opmerkingen publiceren we op de website.

De volledige enquête resultaten

Ingevuld totaal: 89 x.

20 uit Oud Beijerland                     11 uit Klaaswaal

2 uit Nieuw Beijerland                 2 uit Mijnsheerenland

6 uit Zuid Beijerland                      2 uit Heinenoord

2 uit Goudswaard                          1 uit Puttershoek

1 uit Piershil                                    1 uit Maasdam

10 uit Numansdorp                        4 uit ’s Gravendeel

3 uit Strijen                                      1 uit Frankrijk

23 niet vermeld welk dorp

 

Vraag 1: is er in uw eigen dorp iets beter of juist slechter geworden?

Antwoorden: iets beter 5 x – neutraal 53 x – slechter 28 x – veel slechter 3 x

Opmerkingen hierbij: de gemeente is minder bereikbaar en minder zichtbaar en bewoners worden niet gehoord.  Groenvoorziening en onderhoud verdere openbare ruimte is minder. Handhaving wordt ook gemist.

 

Vraag 2: mist u iets in uw dorp?

Ja: 70 x Nee 19 x

Opmerkingen: bios, theater,  uitgaansgelegenheid voor jongeren, ook voor 12 tot 21 jaar. Ateliers/werkplaatsen voor kunstenaars, hobbyisten en muzikanten. Buurthuizen. Meer winkels. winkels open op zondag. Omheinde honden uitlaatplaatsen. Meer groen , meer bomen in de hoeksewaard, misschien een groot hoeksewaards bos liever dan voor CO2 opslag op de gezonde hoeksewaardse grond dan zonneweides waarvan de verkregen subsidie bewezen in de zakken van buitenlandse ondernemingen verdwijnen. Betaalbare huur/koopwoningen voor iedereen. Verkeersveiligheid.

 

Vraag 3: hoe is het met de verkeersveiligheid gesteld in uw omgeving?

Auto   heel goed 2x            goed 38x       neutraal 22x slecht 19x     heel slecht 4x

Fiets                     1x           29x                      32              19x                          9x

Lopen                             6x           37x                      27x             20x                       5x

Opmerkingen: veel opmerkingen over scheepsmakershaven eo in Oud Beijerland centrum. Heel veel over te hard rijdend verkeer m.n op Klaaswaal maar ook andere plaatsen. Verkeersveiligheid in algemeen, geen handhaving.

 

Vraag 4: zijn er voldoende veilige speelmogelijkheden voor kinderen?

Ruim voldoende 9x            voldoende 34x   neutraal 26x  matig 14x  zeer onvoldoende 6x

Opmerkingen: mag wel meer uitdaging voor kinderen. Vaak speelplaats vlak langs weg of fietspad. Speelbos zou erg leuk zijn.

 

Vraag 5 is het openbaarvervoer in de Hoeksche Waard goed geregeld?

Heel goed 0x           goed 20x       neutraal 36x             slecht 30       heel slecht 3x

Opmerkingen: vanuit Oud Beijerland vrij goed. Numansdorp/Klaaswaal ook oké. Andere dorpen minder. Connexxion vertrekt vaak te vroeg. Frequentie mag hoger, te vaak half uur of langer wachten. Busstation Heinenoord nare plek, heel koud, kan niet uit de wind gaan staan, in het donker ronduit eng.

 

Vraag 6: wat vind u van de hondenuitlaatplaatsen?

Zijn ze aanwezig op uw dorp? Ja 75x    Nee 14x

Onderhoud: heel goed 1x goed 7x   neutraal 31x  slecht 15x  heel slecht 4x   nvt 32

Opmerkingen: de mening over onderhoud loopt uiteen maar wel veel klachten over poep op de stoep, de opruimplicht wordt niet nageleefd. Honden lopen los waar dat niet mag. Zalmpad in Oud Beijerland wordt ook genoemd, fiets en wandelpad en honden die de dijk oversteken. Is geen fijne combi.

 

Vraag 7: wat vind u van de recreatiemogelijkheden. Is het genoeg of niet?

Heel goed 3x              goed 31x     neutraal 25x slecht 24x    heel slecht 6x

Opmerkingen: overnachtingsmogelijkheden matig. Je kan best lekker fietsen maar moet op veel dijken en landwegen uitkijken dat je niet van je fiets gereden wordt door tractoren. Wandelen idem. Over de dijken langs het water lopen kan bijna nergens. Mag wel wat meer vertier voor jeugd bij. Zwembad Binnenmaas leuk maar vaak te druk door mensen van buiten de HW.

 

Vraag 8: kort geleden was er een stevige discussie over het winkeltijdenbesluit.

De winkelier moet zelf de keuze hebben om open te zijn op zondag.

Ja 67x            Nee 22x

Wilt u zelf winkelen op zondag?

Ja 35x                        Nee 54x

Opmerkingen: winkeliers mogen zelf kiezen ook van veel die zelf niet op zondag zouden winkelen. Maar zondagsrust is nog erg belangrijk. Ook meningen die wel graag op zondag willen winkelen en vinden dat zondagsluiting niet van deze tijd is.

 

Jongeren: 22x beantwoord

Vraag 9 kun je als jongere in je eigen dorp chillen/rondhangen zonder anderen tot last te zijn?

Heel goed 0x                        goed 5x         neutraal 11x             slecht 9x        heel slecht 2x

Opmerkingen: Kan altijd beter.

 

Vraag 10: wat mis je in je dorp? Of in de HW

Een bios of een gamestate. Is van vermaak voor jongeren en jong volwassenen. Ook een plek om uit te gaan onder de 18. Winkels. een plaats waar kleine bands kunnen optreden. Een bioscoop, theater, een toko, en most of all een buurtcentrum zoals je dat in de stad hebt waar mensen heen kunnen voor een bordje eten, een kop koffie en activiteiten of een goed gesprek.

Je hebt wel dagbesteding voor oudere mensen maar ik mis een plek waar mensen van alle leeftijden samen komen voor een meer community gevoel en om de eenzaamheid aan te pakken (en een plek die geen kroeg is) Voor activiteiten zoals bowlen, karten etc. moet je naar de stad. Zou leuk zijn als dat hier ook te doen is.

 

Vraag 11: is het moeilijk/makkelijk om zelfstandige woonruimte te vinden als starter?

Heel makkelijk 0x    makkelijk 0x              neutraal 6x   slecht 10x     heel slecht 12x

Opmerkingen: hw wonen moet meer bouwen voor starters. Hw wonen heeft het monopolie op huurhuizen, gemeente moet zelf weer gaan bouwen. Veel te weinig te koop en veel te duur. Als ouders meebetalen misschien. Als ouderen doorstromen naar geschikte huizen komen er vrij voor jonger.

 

Vraag 12 heb je ideeën voor verbetering?

Meer plekken voor vermaak en meer betaalbare woningen voor starters (onder de 150.000 dus)

Gemeente HW moet Klaaswaal niet vergeten Het ligt in het centrum en was ooit een welvarend dorp

Bouwen van meer sociale huurwoningen, als er iemand uit een bestaande sociale huurwoning komt niet gelijk de huur met een paar honderd euro naar boven gooien zodat het tegen het randje van vrije sector aanzit. Betaalbare woonruimte, eigen inwoners voorrang op de woningen.

 

Ouderen. 60x beantwoord

Vraag 13: Zijn er voldoende voorzieningen in uw dorp?

Ruim voldoende 14x          voldoende 31x         neutraal 5x   onvoldoende 10x

Opmerkingen: Zou liever meer klein zelfstandigen zien met vleeswaren ofzo, of echt op het dorp een winkel met producten uit de Hoekse Waard. Zolang ik met de auto kan rijden lukt t wel.

 

Vraag 14: kunt u in het eigen dorp blijven wonen als uw huidige huis niet meer voldoet?

Zeker wel 7 x  misschien wel: 20x  neutraal: 4x  misschien niet: 21x  zeker niet: 7x       nvt 5x

Opmerkingen: te weinig seniorenwoningen, onmogelijk te huren of kopen, hw wonen moet bijbouwen. Woon al in seniorenflat.

Vraag 15: weet u welke regelingen er zijn en hoe u die kunt aanvragen

Ja: 16 x          Nee: 43 x

Opmerkingen: gewone burger weet dit niet, gemeentesite is onoverzichtelijk.

 

Vraag 16: Kunt u met scootmobiel/rollator overal komen?

Heel goed 0x              goed 8x   neutraal 13x     slecht 10x     heel slecht 1x  nvt 28x

Opmerkingen: veel stoepen ongelijk, slecht onderhouden. Vaak obstakels, auto half op stoep of heggen die de halve stoep in beslag nemen.

 

Ondernemers 24 x beantwoord

Vraag 17: de gemeente heeft een (agrarisch) ondernemersloket. Heeft u hier ervaring mee en hoe is dat gegaan.

Ja 2x Nee 15 x        nvt 7 x

Heel goed 1x            goed 0x        neutraal 1 x  nvt 22x

Opmerkingen: geen

 

Vraag 18: Als u winkelier bent wat vindt u van de (on)mogelijkheid om op zondag open te mogen?

Graag open 0x         neutraal 4x   zeker niet 1x     nvt 19x

Opmerkingen: geen

 

Vraag 19: wat vindt u van het ondernemersklimaat in de HW?

Heel goed 0x                        goed 5x         neutraal 12x             slecht 3x        heel slecht 4 x

Opmerkingen: grotere bedrijven wordt niet gestimuleerd om in HW te vestigen/blijven. Mis heel erg een centrale plek waar lokale ondernemers zichzelf kunnen promoten. En waar je lokale ondernemingen kan vinden.

 

Vraag 20: kunnen leveranciers uw bedrijf goed bereiken?

Heel goed 0x    goed 7x     neutraal 9x   slecht 2x    heel slecht 2x  nvt 4x

Opmerkingen: geen

 

Bereikbaarheid gemeente

 

Vraag 21 wat vindt u van de bereikbaarheid van de gemeente?

Heel goed 4x                        goed 28x       neutraal 36x             slecht 17x     heel slecht 4x

Opmerkingen: telefonisch wel oke. Met ov nog heel lastig te bereiken.

 

Vraag 22: hoe denkt u over de 5 servicepunten?

Heel positief 3x        positief 23x    neutraal 44 x    negatief 15 x       heel negatief 4x

Opmerkingen: zijn die er dan? Elk dorp zou eigen punt moeten hebben. Openingstijden kan beter, te weinig voor werkende mens. Met corona is alles op slot lijkt t wel.

 

Vraag 23: hoe makkelijk/moeilijk is het om op de website iets te vinden?

Heel makkelijk 1x    makkelijk 31x    neutraal 40 x    moeilijk 15 x     heel moeilijk 2x

Opmerkingen: is deze site alleen voor hbo-studenten? Echt lastig. Moeilijk te begrijpen hoe iets te vinden.

 

Andere opmerkingen:

 1. Meer zorg voor de natuur en ook behoud van het landschap.

Naast vogels en planten ook meer aandacht voor (bescherming) zoogdieren.

Zonneparken/panelen op daken in plaats van op akkers, natuurgebieden en “over hoekjes/veldjes”.

 

 1. Ik zou het zeer waarderen als er in bestaande straten nagedacht zou worden over meer parkeergelegenheid en zeker in het centrum.

Veel mensen hebben nu per gezin 2 of meer auto’s, en daar zijn de oude straten niet op ingericht waardoor er parkeer problemen ontstaan.

Zeker nu kinderen langer in huis (moeten) blijven wonen ontstaan er vervelende situaties.

 1. Meer woningen voor oudere mensen bouwen, bv. Knarrenhofjes of boerderijen ombouwen voor senioren

Onb. Zijn zeer tevreden met wonen in de Hoekse Waard.

 1. Jammer dat de keuzes beperkt zijn in deze enquête. Neutraal of slecht. Voor mij zit er nog wel wat tussen.
 2. Bij werkzaamheden burgers informeren.

De hoofd wegen dijken beter te onderhouden .

 

 1. Geen zonnepanelen en windmolens bij Heinenoord!!!!

 

 1. Armoede hier. Ik heb u net een mail gestuurd over een.

Gemeentelijke heffingen.

Schandalig dat ik 450  dit jaar hoger moet betalen van 13000 euro belastbaar jaar inkomen  33 kwijtschelding gehad, nu 42 euro p.m. pensioen nu betalen Aso beleid.

Ik hoor bij Dominica.

Van 13000 gaat 450 euro af

Hou ik 12.500 over inclusief vakantiegeld. Is 1050 p.m. om van te leven, dat zijn de vaste lasten al.

Dus leef van huursubsidie en zorgtoeslag. Meedoen met de samenleving zegt de gemeente  ik kan niet op vakantie, weekend af  nog geen dag.

Hoge zorgkosten.

Geen extra 300 euro omdat ik ben verzekerd bij vgz.

Chr.hoeksche Waard met aso beleid

 

Onb. Kan het stemgedrag van de raadsleden / politieke partijen ook op een andere manier bekend gemaakt worden dan alleen via de website van de gemeente?

 1. Hondenbelasting afschaffen is alleen om de kas te spekken mijn hond komt niet van mijn terrein en ik moet betalen
 2. Echte inspraak is er niet v burgers naar gemeente. Het lijkt wel maar puntje bij paaltje  telt het niet.

Stemmen doen christelijke bewoners. Resultaat is zeer behoudende gemeenteraad.

 1. Is het mogelijk om een Zoom-presentatie te houden over Constructief Hoeksche Waard voor DE Hoeksche Heeren? Wij zijn een gepensioneerdenclub en hebben ruim 70 leden in Mijnsheerenland / Westmaas.
 2. Misschien niet de goede plek, maar complimenten voor jullie benadering van gemeentepolitiek
 3. Het is naar mijn idee een goed initiatief om deze enquête te houden. Als inwoner kan ik zo mijn mening geven over de gemeente, zonder dat ik direct erg kritisch hoef te zijn. Zo voorkomen we frustraties.

Compliment.

 1. Communiceren met gemeente ambtenaren, n.a.l.v. een klacht door omwonende moest ik oprij blokken verwijderen die ik geplaatst had op de parkeerplaats achter mijn tuin om schade aan mijn tuin afscheiding te voorkomen. Ik weet dat dit niet mag, maar bij de vraag voor hulp om dat probleem op te lossen kreeg ik als antwoord dat doen we niet meer. In het verleden deden we dat wel. Zodoende plaatste ik de blokken. Ook ging ik voor een handtekeningen actie langs alle bewoners die gebruikmaakte van de parkeerplaatsen. Iedereen ondertekende ook de latere klacht indiener.

Advies van de gemeente ambtenaar was een 6 cm dikke houten balk te plaatsen over de hele breedte van de tuin. Mijn opmerking was dit maakt de stoep 6 cm smaller en dan is er nog minder parkeerplaats. Nee ik moest die balk plaatsen ondanks er nu wel weer oprij blokken elders geplaatst worden.

Ik vond dit geen beslissing voor iemand met kennis van zaken de oprij blokken heb ik verwijderd.

Achtersloot O.B

 1. Stank overlast van de Moerdijk. o.a. scheepsbeluchting
 2. Heb voor dit gevoerde gemeentelijke wan beleid geen cent belasting over!

Verspilling als het goede betegelde wandelpad en straat wordt opgebroken en al het materiaal weg gegooid en  opnieuw betegeld nu met 8 val- of zwikranden per stekkende meter staat. Kosten 1200 tot 1500 Euro per stekkende meter. Geheel onnodig en overlast gevend.

 

Meer dan 40000 ouderen wonen in de Hoeksche Waard en komen in het Hoofdlijnen akkoord niet voor.  Dit college wordt niet kundig gecontroleerd en kan vrijelijk de wetten en democratische wensen van de Hoeksche Waarders aan hun laars lappen en karaktermoord plegen op het Hoeksche Waardse Landschap!

Hoe kan het dat in Natura 2000 gebied en in een nationaal Landschap windmolens staan Hoe kan de Provincie n 400 bomen van ca 60 jaar kappen.

Onze overheden veroorzaken de klimaatproblemen. En het is niet fair dat de veroorzakers er kinderen bang maken met wat zij zelf veroorzaken.

Triest is het.

 

 1. Was tegen een gemeente zoals alle Hoeksche Waarders. Terug naar zelfstandige gemeenten die passen in de Wet Nationaal Landschap, Natura 2000 en andere wetten.

Deze bestuurders overtreden continue die wetten. Doen aan joyriding over de wet Nationaal Landschap en Natura 2000. Is dit bestuur de Stad Hoeksche Waard aan het vormen?  Is het daarom dat sociale woningbouw moet wijken voor stadse allure aan de Oude Maas, gewoon een ordinaire lelijke hoogbouwwijk in Natura 2000 gebied en in Nationaal Landschap Hoeksche Waard, aangewezen als Groene Long. Mei 2021 vieren we het 15 jarig jubileum.

Wat er met het uit 1860 daterende Landschap rondom het Hoofd van Benthuizen dat de Oorlog heeft overleefd is gebeurd is beschamend. Daarbij is het molest van die jongeren met een steen kinderspel.

Bestuurlijke onkunde waar ik niet voor wil betalen!