De portefeuillehouder wordt verzocht de volgende technische vragen te beantwoorden:
Uit de schets van het definitieve ontwerp blijkt dat zeker zes bomen worden gekapt. Veel bewoners waren verrast en hadden hierover vragen. Op 5 oktober zijn twee ambtenaren op locatie in gesprek gegaan met de bewoners. Naar verluidt hebben de ambtenaren aangegeven dat de bomen in een slechte conditie zijn, niet meer levensvatbaar en er geen sprake is dat er bomen voor terugkomen.
1 Indien deze uitleg klopt, uit welke schouw (door wie en wanneer) is gebleken dat de bomen in slechte conditie zijn en niet meer levensvatbaar? Maar ook, wat is de reden dat er geen bomen voor terug komen?
Antwoord: Gemeentelijke bomen worden tenminste 1x in de 3 jaar door een beëdigde bomeninspecteur beoordeeld. Als blijkt dat het om risicobomen gaat, worden de bomen jaarlijks geïnspecteerd. De betreffende 6 bomen op het Rozenerf in ‘s-Gravendeel zijn de laatste keer op 17-05-2022 beoordeeld. Daarbij bleek dat 4 bomen een matige kwaliteit hebben en 2 bomen van slechte kwaliteit zijn. Dit betekent dat ze nog maar een beperkt toekomstperspectief hebben. De oorzaak van de matige/slechte kwaliteit is dat in het verleden soms bomen in het zand werden aangeplant, waardoor de boom onvoldoende voedingsstoffen tot z’n beschikking had.
Er komen 2 bomen terug op de locatie. De reden dat er slechts 2 bomen op die locatie terug komen vloeit voort uit de wens voor uitbreiding van het aantal parkeervakken. De overige 4 te compenseren bomen worden elders in de omgeving opnieuw aangeplant.
2 Indien anderszins is uitgelegd, graag ter verduidelijking hierover het juiste beeld met de gegronde redenen voor het plan van aanpak.
Antwoord: Zie de beantwoording van vraag 1.
Wij hebben inlichtingen ingewonnen bij de Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Op 6 oktober is aanschouwd wat de conditie van de bomen is. Middels foto’s, uitleg en tips is bij ons een geheel ander beeld ontstaan over de te kappen bomen.
3 Is er door ambtenaren contact geweest met de Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior alvorens definitief werd besloten de bomen te kappen?
Antwoord: Er is geen contact geweest over de voorgenomen bomenkap met de Bomenwerkgroep Fraxinus excelsior.
4 Zo ja, wat was de vraagstelling en de reactie?
Antwoord: Niet van toepassing.
5 Zo nee, waarom niet en kan dit deskundige advies alsnog worden ingewonnen voordat er daadwerkelijk begonnen wordt met de kap? Antwoord: Er is deskundig advies ingewonnen. Wij doen dat bij een gespecialiseerd bedrijf dat in opdracht voor de gemeente boomveiligheidscontroles (BVC) uitgevoerd. Zij zetten daarvoor een gecertificeerde boomspecialist in. Bomenwerkgroep Fraxinus excelsior heeft naar ons weten geen BVC-certificering en is mede daarom geen partij om in overleg mee te gaan over het kappen van bomen in onze gemeente.
In een mondeling contact met de wethouder op 11 oktober werd ons gezegd dat er met de omwonenden gesprekken zijn geweest en dat bijna iedereen akkoord was met de aanpassingen. Daarnaast gaf de wethouder aan dat de meeste bomen al ziek zijn.
Op 13 oktober hebben bewoners een brief, vergezeld van handtekeningen, naar de griffie, het college en de raad gestuurd. Vandaag verscheen een artikel in het Algemeen Dagblad ‘Bewoners verzetten zich tegen extra parkeerplek waarvoor bomen gekapt moeten worden’.
6 Hoe is de contradictie tussen de uitspraken van de wethouder, de bewoners en Fraxinus Excelsior te verklaren?
Antwoord: We constateren dat er door verschillende bewoners van het Rozenerf tegenstrijdig is gereageerd. Aan de ene kant willen bewoners extra parkeerplaatsen (waardoor er geen ruimte meer is voor 4 van de 6 bomen) en aan de andere kant willen bewoners alle 6 de bomen behouden (waardoor er geen ruimte is voor extra parkeerplaatsen). Al eerder uitten bewoners van het Rozenerf de wens om haaks parkeren op het woonerf (dus buiten de aangegeven parkeervakken) toe te staan nadat een boa bewoners heeft aangesproken op fout parkeren. Volgens de wegenverkeerswet is het echter niet toegestaan om op een woonerf buiten de aangegeven vakken te parkeren. Daarom is dat verzoek afgewezen. De verklaring van Bomenwerkgroep Fraxinus excelsior nemen wij ter kennisgeving aan maar prevaleren de conclusie van het gespecialiseerde bedrijf dat in opdracht van de gemeente de BVC’s uitvoert.
7 Welke oplossingen zijn voorhanden om deze problematiek zo spoedig mogelijk in goed overleg met de bewoners op te lossen en/of af te ronden? Antwoord: De planning van de uitvoering van de werkzaamheden is aangepast zodat voldoende tijd is de problematiek, voor zover mogelijk, op te lossen. Bewoners hebben de mogelijkheid gehad hun wensen kenbaar te maken. Helaas kunnen we als gemeente niet iedereen tevreden stellen, zeker niet bij tegengestelde wensen en belangen. Wij volgen het gemeentelijke beleid om voor iedere boom die wordt gekapt een nieuwe terug te planten. Indien dat niet op dezelfde locatie kan, bijvoorbeeld omdat er extra parkeervakken komen, dan bij voorkeur in de directe omgeving.
Toelichting: Enkele weken geleden namen bewoners contact met ons op over het voornemen van de gemeente om bomen te kappen in het Rozenerf en omliggende straten in ’s-Gravendeel. Op 29 november 2021 ontvingen bewoners een brief van de gemeente dat uit weginspectie is gebleken dat er in de straat onderhoud nodig is en dit onderhoud gepland staat voor de tweede helft van 2022. Op 29 september 2022 werd een brief verstuurd met een korte toelichting op de werkzaamheden.