In de besluitvormende raad van 15 oktober 2019 is onderstaande motie door Cromstrijen’98 HW ingebracht als alternatief voor de motie van de HWSP, die staatsrechtelijk gezien op problemen stuit. De motie van Cromstrijen’98 HW is helaas niet in stemming gebracht, omdat de meerderheid van de raad hier niet achter kon staan. Steekhoudende argumenten zijn hiervoor niet over tafel gekomen. Het was de bedoeling om een gezamenlijk signaal af te geven aan Den Haag om hier extra aandacht aan te schenken. Wij zijn van mening dat de wetgeving gedateerd is en dringend aangepast moet worden. Waarom niet gezamenlijk een signaal afgeven en vertellen hoeveel last wij daarvan hebben? Cromstrijen’98 HW zal nu zelf een brief gaan sturen naar de fracties van de Tweede Kamer om op de onvolkomenheid in de wetgeving te wijzen. Voor ons was het opvallend dat er vrijwel niet over de effecten voor de kiezers wordt gesproken. Die zijn namelijk machteloos, omdat zij tot de volgende verkiezingen moeten wachten. De kiezer moet toch het laatste woord hebben in een democratie?
Tekst motie:
De gemeenteraad van de Gemeente Hoeksche Waard, bijeen op 15 oktober 2019,
Overwegende dat;
- De samenstelling van onze nieuwe gemeenteraad in een zeer kort tijdsbestek van 9 maanden substantieel is veranderd door meerdere partijopsplitsingsincidenten;
- De raad hierdoor onnodig veel aan het versnipperen is;
- Zetelbehoud bij partij afsplitsingen wettelijk geregeld is, maar ernstig afbreuk doet aan de door de inwoners gekozen volksvertegenwoordiging;
- De nieuwe fracties geen “nieuwe” partijprogramma’s presenteerden bij hun aankondiging.
- Het vertrouwen van de inwoners in de politiek hierdoor zwaar op de proef wordt gesteld;
Is van mening dat
- Deze ontwikkeling geen recht doet aan de wens van de kiezers en dat zij geen idee meer hebben hoe de politieke verhoudingen er uitzien.
- Verkiezingen altijd gebaseerd zijn op een partijensysteem met verkiezingsprogramma’s.
- De slagvaardigheid van de gemeenteraad door de versnippering ernstig aangetast kan worden, waardoor een tragere besluitvorming het gevolg kan zijn.
- Het vertrouwen en de geloofwaardigheid in de lokale politiek bij inwoners nog verder zal afnemen, terwijl er een grote betrokkenheid van de inwoners wordt gewenst, zodat daarmee een breder draagvlak bij de te nemen besluiten kan worden verkregen.
- De gemeenteraad continuïteit dient uit te stralen en dat de mening en de inbreng van de inwoners belangrijk is en gewaardeerd wordt.
Verzoekt het college:
- Een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen, waarin de ernst van deze situatie in de Hoeksche Waard onder de aandacht wordt gebracht. Dit ter ondersteuning van de reeds lopende discussie hierover in de landelijke politiek. Er moet een oplossing komen die in de lijn ligt van onze democratische grondbeginselen en die beter aansluit bij de wens van de kiezer. De wetgever heeft daartoe staatsrechtelijk gezien als enige de mogelijkheid, omdat een wetswijziging nodig is om de democratie zuiver in te richten.
En gaat over tot de orde van de dag.